Sport.pl

Właściciel Lechii Gdańsk Andrzej Kuchar wydał oświadczenie. "Lechia warta ok. 65 mln zł"

Na oficjalnej stronie klubowej Lechii Gdańsk ukazało się oświadczenie właściciela klubu Andrzeja Kuchara odnoszące się do ostatnich publikacji w trójmiejskich mediach, które dotyczyły sprawy ewentualnego odsprzedania przez niego swoich udziałów.
Oto treść tego oświadczenia:

"W ostatnim czasie w trójmiejskich mediach pojawiło się wiele nieprawdziwych informacji na temat Lechii Gdańsk SA oraz mojej osoby. W związku z powyższym, zainteresowanych proszę o zapoznanie się z poniższymi informacjami.

1. W 2009 roku byłem jedynym chętnym do zaangażowania się kapitałowego w Lechię, która otrzymała od Ekstraklasy SA warunek przekształcenia się w spółkę akcyjną pod groźbą nieotrzymania licencji na grę w ekstraklasie. W tej sprawie moi przedstawiciele, jak również osobiście spotykaliśmy się kilkakrotnie m.in. we Wrocławiu z przedstawicielami akcjonariuszy mniejszościowych, zachęcającymi mnie do tej decyzji.

2. Nieprawdą jest, że powołana z moim udziałem Spółka Akcyjna Lechia Gdańsk przejęła od Stowarzyszenia Ośrodek Szkolenia Piłkarskiego Lechia zorganizowaną część przedsiębiorstwa pod postacią drużyny piłkarskiej za 1 mln zł. Cena ta wynosiła 4 mln zł, a dodatkowo Lechia Gdańsk SA została zobligowana do spłaty kilkumilionowych zadłużeń, w tym pożyczki do Miasta Gdańsk w wysokości około 1 mln zł. Niektóre zadłużenia (sprawy są w Sądzie) pod postacią kontraktów zawodniczych, czy umów z ich agentami, ciągną się do dnia dzisiejszego.

3. Udzielone spółce Lechia Gdańsk pożyczki (oprocentowane na poziomie ok. 6% rocznie) służyły właśnie m.in. na pokrycie wydatków przedstawionych w punkcie 2. Zwracałem się wcześniej do akcjonariuszy mniejszościowych z propozycją zamiany ww. pożyczek na akcje, likwidując w ten sposób zadłużenie, ale do tej pory powyższe rozwiązanie nie zostało zaakceptowane.

4. W czasie powoływania Spółki Akcyjnej pojawił się zapis o przekazaniu 100% praw marketingowo-reklamowych na rzecz spółki WCF w zamian za 5 mln zł rocznie. Zapis ten okazał się jednak tak niekorzystny, że hamowałby rozwoju klubu. Dlatego podjęliśmy decyzję o darmowym przekazaniu tych praw z powrotem do Lechii Gdańsk SA. Dzięki temu Lechia mogła podpisać umowy ze Sportfive (niestety później została rozwiązana), czy Grupą LOTOS, firmami Adidas, Coca-Cola czy Kompania Piwowarska, uzyskując do budżetu klubu znacznie większe środki niż 5 mln zł.

5. Oferta sprzedaży akcji Lechii Gdańsk SA skierowana do Miasta Gdańsk nie wynika z mojej chęci sprzedaży tych akcji, lecz ze zorganizowanej akcji środowiska gdańskiego, pragnącego wymusić na mnie takową decyzję. Finalnym efektem jest apel skierowany do mnie i Prezydenta Adamowicza. Cena zaproponowana w wysokości 1 zł za akcję jest symboliczna w sytuacji wartości spółki, a wynika także z ofert, jakie otrzymałem na piśmie od kilku mniejszościowych akcjonariuszy sprzedaży ich akcji w cenie 1 zł za akcję. Aktualna wartość Spółki Akcyjnej Lechia Gdańsk wg niezależnych, światowej klasy audytorów (m.in. Ernst&Young), to kwota powyżej 15 mln euro, czyli ok. 65 mln zł. Na tę wartość składają się: wartość kart zawodniczych piłkarzy I zespołu, wartość umów medialnych ze stacjami Canal+, Eurosport i Polsat, wartość licencji na grę w Ekstraklasie, wartość sieci sprzedaży pamiątek, wartość znaku towarowego zarejestrowanego przez Urząd Patentowy RP w czerwcu 2010 roku, wartość umów sponsorskich, w tym z takimi markami jak Lotos, Energa czy Coca-Cola, czy wreszcie potencjał kibicowski związany z nowym obiektem. Podważanie zatem wyceny Lechii na poziomie 15 mln zł za 100% pakietu akcji, przy jej faktycznej kilkukrotnie wyższej wartości, jest obrazą dla środowiska kibicowskiego całego Pomorza, a szczególnie tych, którzy skandują "Lechia to My". Dla porównania podam, że aktualna wycena Legii Warszawa - prawdopodobnie transakcyjna - wynosi ok. 200 mln zł.

CO SĄDZISZ O OŚWIADCZENIU KUCHARA? oceń na Facebooku Trojmiasto.Sport.pl! +1? »

6. Nie jest prawdą, że nie zgodziłem się na dokonanie audytu w Lechii Gdańsk SA. Przedstawiłem jedynie na piśmie warunki (m.in. umowa o zachowaniu poufności), na jakich ten audyt może nastąpić. Pomijam tutaj fakt, że Lechia Gdańsk jako spółka akcyjna jest poddawana corocznemu audytowi przez niezależnych, licencjonowanych audytorów, a następnie przebadane przez nich dokumenty spółki są składane w Sądzie Rejestrowym dla miasta Gdańsk.

7. Uważam, że nowy Zarząd ma pomysł na rozwój Lechii, pomimo przejściowych trudności związanych ze stroną sportową i działalnością Lechii-Operator. Jestem dalej zainteresowany współuczestniczeniem w rozwoju klubu, który jest chlubą całego Pomorza. Jeżeli jednak środowisko gdańskie uzna, że powinienem się usunąć, to w każdej chwili mogę zbyć akcje na rzecz tego środowiska."

Z poważaniem, Andrzej Kuchar

Więcej o:
Komentarze (7)
  • galik79

Oceniono 9 razy 7

Gdzie te miliony ? No Kuchar, gdzie te miliony ?

• tomek9671

Oceniono 5 razy 3

Sparta Wrocław (żużel), Śląsk Wrocław (koszykówka), Lechia Gdańsk (piłka nożna), ....... . Kto następny?

• tom-mon

Oceniono 1 raz 1

Taka wartość Lechia S.A. jest możliwa pod warunkiem, że ktoś wie, jak zarządzać klubem.
    W przypadku, kiedy kuchar i jego ludki mianują prezesem "pana-nie-znam-się-na-piłce", to wartość klubu spada do 15 baniek maks. - po takich ruchach widać, że k. i spółka nie mają pojęcia, co to znaczy inwestować w klub piłkarski.

• bbb52

0

Legia warta 200 mln? To podejrzewam, że Walter chetnie sprzeda Kucharowi "okazyjnie" za jedyne 150mln.

• cezar85

Oceniono 17 razy -5

jeśli w cenę jest wliczona pge arena to myślę,że zawyżyli ją o jakieś dziesięć baniek

• cwdj