Puchar Polski. Gryf Wejherowo wydał oświadczenie w sprawie meczu z Legią Warszawa

Po pierwszym ćwierćfinałowym spotkaniu Pucharu Polski Gryf złożył protest do PZPN. W meczowym protokole w wyjściowym składzie Legii wpisano Jakuba Rzeźniczaka, a zagrał Artur Jędrzejczyk. Warszawianie wygrali w Wejherowie 3:0, ale teraz grozi im za ten mecz walkower.
Władze Gryfa tonują jednak nastroje i zapewniają, że Gryfowi na walkowerze wcale nie zależy. - Złożyliśmy ten protest, bo nie mieliśmy innego wyboru. Gdy zwróciliśmy się z prośbą o wyjaśnienie tej sytuacji do PZPN, nikt takowego nie był w stanie nam udzielić. Kazano nam napisać protest, bo taki jest regulamin Pucharu Polski - mówi prezes Gryfa Rafał Szlas w rozmowie z Trojmiasto.sport.pl. - Nie chcieliśmy i nie chcemy żadnego walkowera, daleko jesteśmy od prób załatwiania czegokolwiek przy zielonym stoliku.

Klub z Wejherowa wystosował oświadczenie, w którym dokładnie opisuje swoje stanowisko w tej sprawie. Poniżej jego treść:

Zarząd WKS "Gryf" Wejherowo oświadcza, że posiada wszystkie dokumenty związane z rozegranym w dniu 13.03.2012 roku meczem 1/4 PP z Legią Warszawa.

Żądamy w związku z tym szczegółowych, udokumentowanych wyjaśnień w tej sprawie.

Zarząd Klubu oświadcza, że jedyną regulaminową drogą w wyjaśnieniu tej sprawy było złożenie oficjalnego protestu do Wydziału Gier Polskiego ZPN. Protestu w którym to, nie ma ani słowa o walkowerze czy jakimkolwiek innym proponowanym przez nas wyroku w tej sprawie. Nie należy to do naszych kompetencji.

Zareagowaliśmy w ten sposób dlatego, by nasze "eksportowe" drużyny występujące w europejskich pucharach nie popełniały w przyszłości takich błędów. Tym bardziej w przededniu zbliżających się w naszym kraju Mistrzostw Europy.

Legia Warszawa to wielki Klub a jej zawodnicy imponowali naszym mieszkańcom nie tylko sportowym poziomem ale także wielką kulturą osobistą. Jesteśmy wszyscy szczęśliwi, że mogliśmy gościć w Wejherowie tak zasłużony dla Polski Klub.

Jednak uważamy, że regulaminy rozgrywek ligowych czy pucharowych tworzy się po to by je sumiennie wypełniać. Chcąc dogłębnie wyjaśnić te sprawę proponujemy skonfrontować dokumenty sędziego z dokumentami pozostającymi w naszym p siadaniu. Jesteśmy gotowi przedstawić również zdjęcia z odprawy zawodników Legii, gdzie ewidentnie wiadomo, że w meczu wystąpi Artur Jędrzejczyk a nie Jakub Rzeźniczak.

Gorąco również prosimy i apelujemy by nasz Klub nie był źle postrzegany czy nawet szykanowany za błędy popełnione przez odpowiedzialnych za te sprawy pracowników KP Legi Warszawa SSA.

Zarząd WKS "Gryf" Wejherowo